Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αναδημοσιευουμε από Ε.Λ.Μ.Ε. Α’ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Για το ΟΧΙ του ΛΑΟΥ

ΟΧΙ   ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ε.Ε. - ΔΝΤ
 
 Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο στη νεοελληνική ιστορία,
ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό, ημέρα τιμής για τους αγωνιστές του έπους του 40 και της Αντίστασης. Είναι η ηρωική επέτειος του μεγάλου "ΟΧΙ" στη σκλαβιά και στη βαρβαρότητα.
Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου ζει τον απόηχο του ιμπεριαλιστικού πρώτου πολέμου απ’ τον οποίο η Γερμανία εξέρχεται ηττημένη, ενώ απλώνεται κι εδώ η καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξεσπάει στις ΗΠΑ το 1929. Οι επιλογές των μεγαλοαστικών τάξεων σκιάζουν αποπνιχτικά την πολιτική ατμόσφαιρα με τη βάρβαρη εξουσία του ναζισμού στη Γερμανία και τα φασιστικά καθεστώτα στην Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κι αλλού.
Οι δυνάμεις του Άξονα, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, δείχνουν το επιθετικό τους πρόσωπο και ετοιμάζονται για τον ολέθριο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο «ζωτικός χώρος» των ιμπεριαλιστών για αγορές και κέρδη, η ΕΣΣΔ και οι λαοί ξαναγίνονται στόχοι των καπιταλιστών.
Ο πόλεμος κατά της Αιθιοπίας το 1935 και η κατάληψη της Aλβανίας από την Iταλία το 1939 αποκαλύπτουν τις προθέσεις του μουσολινικού καθεστώτος στην περιοχή της ανατολικής Mεσογείου και στα Βαλκάνια. Μια σειρά προειδοποιητικών ενεργειών της Ιταλίας εις βάρος της Ελλάδας αποκορυφώνονται με τον τορπιλισμό του πολεμικού "Έλλη" στις 15 Aυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου.
Τελικά, ιταλικό τελεσίγραφο απεστάλη στις 28 Oκτωβρίου 1940, το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και τον έλεγχο πλήθους στρατηγικών σημείων της χώρας.
Ένα βαθύ αίσθημα πατριωτισμού διαπνέει τον ελληνικό λαό, με το βροντερό «ΟΧΙ» του να αντηχεί στα βουνά της Ηπείρου και να περνά στην ιστορία ως την υπέρτατη πράξη ενός λαού που αντιστέκεται σε ό,τι και σε όποιον προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά του.
Στις 6 Aπριλίου 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στη χώρα, ενώ στις 27 Απριλίου εισέρχονται σε μια σχεδόν άδεια Αθήνα, μιας και ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έχουν φύγει στην Κρήτη κι από εκεί στην Αίγυπτο. Η ύψωση της ναζιστικής σβάστικας στην Ακρόπολη σηματοδοτεί την αρχή της γερμανικής κατοχής και οι κατακτητές διόρισαν κυβέρνηση με πρώτο πρωθυπουργό το Γεώργιο Tσολάκογλου, το στρατηγό που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση.
Στη ναζιστική Γερμανία οι θηριωδίες ξεπερνούν κάθε φαντασία και κάθε ιστορικό προηγούμενο: στο Άουσβιτς, το Νταχάου, το Ματχάουζεν και σ’ άλλα κολαστήρια, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν άνθρωποι στον ρατσιστικό βωμό των ναζί: Εβραίοι, Σλάβοι, Τσιγγάνοι, Γερμανοί κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αγωνιστές, ομοφυλόφιλοι, αντιστασιακοί απ’ όλη την Ευρώπη. Ανάπηροι και διανοητικά καθυστερημένοι στον σύγχρονο Καιάδα..
Βιβλία καίγονται επιδεικτικά στις πλατείες ως «βλαβερά και τρομερά δηλητήρια της ψυχής» και η φρίκη της φασιστικής εξουσίας γίνεται αισθητή και βαριά στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή.
Κατοχή στην Ελλάδα.
Θανάσιμη πείνα μαστίζει την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, ενώ οι μαυραγορίτες και επιχειρηματίες πλουταίνουν, καταληστεύεται ο πλούτος της χώρας από τις δυνάμεις κατοχής, καταπνίγεται κάθε ελευθερία απ’ τους δοσίλογους και τις κατοχικές κυβερνήσεις. Τρομοκρατία, φυλακίσεις, εκτελέσεις κι εκτοπίσεις συνθέτουν τη ζοφερή ναζιστική νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα.
Καισαριανή, Χαϊδάρι, Χορτιάτης, Δίστομο, Δοξάτο, Καλάβρυτα, Κάντανος Ακροναυπλία, Αϊ-Στράτης: ο ελληνικός λαός εκτελείται εν ψυχρώ απ’ τα ναζιστικά κτήνη σε αγαστή συνεργασία με τους γηγενείς ταγματασφαλίτες.
Ωστόσο ο λαός, με πράξεις αντίστασης σφυρηλατεί το «Όχι», συλλογικά και ατομικά, στην επιβαλλόμενη τάξη και οργανώνεται. Παλεύει με απαράμιλλο ηρωισμό απέναντι στα χιτλερικά στρατεύματα, τη στιγμή που οι αστοί και η κυβέρνησή τους τον θεωρούσαν ανίκανο να αντιμετωπίσει τη γερμανική απειλή και τον παρέδωσαν άνευ όρων στον κατακτητή.
Η ναζιστική σβάστικα στην Ακρόπολη ξεσκίζεται το Μάιο του 1941 από το Μανόλη Γλέζο και το Λάκη Σάντα, παλλαϊκό συλλαλητήριο στην κηδεία του Κωστή Παλαμά δονεί την Αθήνα, ο λαός οργανώνει την πάλη με την πείνα.
Το αντιστασιακό ανάστημα του λαού μας ορθώνεται με την ίδρυση του ΕΑΜ, το φθινόπωρο του 1941. Τα γεγονότα τρέχουν δραματικά, οι λαϊκοί ήρωες γράφουν ιστορία.
28η Οκτωβρίου 2012.
Τα διδάγματα του ΟΧΙ είναι δραματικά επίκαιρα στις μέρες μας μιας και ο φασισμός καραδοκεί να υπερασπιστεί τους γεννήτορές του καπιταλιστές, με όπλα το κνούτο, το σκοταδισμό, το ψέμα και το μίσος, εν τέλει με όπλο τη μισανθρωπία τους.
Τα ΟΧΙ του σήμερα αγωνιούν να πάρουν σάρκα και οστά, να περπατήσουν στο δρόμο του ’21, στο δρόμο του ’40 και της Αντίστασης, στο δρόμο της λεύτερης ζωής, του δίκιου και της ανθρωπιάς. Τα ΟΧΙ του σήμερα ορθώνονται απέναντι σ’ αυτούς που εξαθλιώνουν τη ζωή των εργαζομένων, που καταστρέφουν τη φύση, που ισοπεδώνουν λαούς και πολιτισμούς. Φως στον δρόμο του αγώνα του λαού οι μνήμες του, οι αξίες του και η παλικαριά του να γίνει και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ιστορίας του.

ΟΧΙ   ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ε.Ε. - ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου